pátek 8. listopadu 2013

Linguine s rukolou, opečenými jablky a žampiony


Je fajn "křísit" staré poctivé recepty po našich babičkách a jednou za čas se naprat k prasknutí bez ohledu na kalorie, "zlé" a "hodné" tuky apod. Do dnešní doby se ovšem takové recepty popravdě moc nehodí a nedovedu si představit, že bych tradiční českou kuchyni měla na talíři každý den. Zato různé saláty nebo těstoviny bych jedla klidně pořád dokola - i když přiznávám, že mé oblíbené kombinace ingrediencí mě poslední dobou začaly docela nudit. Naštěstí je spousta možností, jak i obyčejné těstoviny ozvláštnit. Dejte prostor fantazii a i s obyčejných špaget můžete vytvořit jedinečný pokrm, který vám jen tak v nějaké restauraci v Česku nenabídnou...

Tentokrát jsem se tak trochu inspirovala aktuálním číslem časopisu FOOD, kde mě zaujal recept na vepřovou panenku zapečenou s jablky a hříbky. K tomu jsem měla doma balíček celozrnných linguine a hromadu rukoly, kterou jsem si koupila na včerejší burgery a nerada bych jej zase skoro celý vyhazovala. Tak proč to všechno nedat dohromady? :)

Na 1 porci budete potřebovat:
- cca 70 g celozrnných linguine (já použila zn.Alnatura z DM, ale samozřejmě je možné nahradit i klasickými špagetami nebo prakticky jakýmikoliv těstovinami, které máte rádi)
- 100 g kuřecích prsou (možné vynechat, případně místo toho můžete použít třeba slaninu nebo kvalitní šunku)
- cca 4-5 ks malých žampionů
- půlku menšího jablka
- hrst lístků rukoly
- sůl, pepř, trochu sladké papriky, případně česneku
- špetku tymiánu
- 3 lžíce olivového oleje



Postup:
1. Nejprve si připravíme a naložíme maso - nasolíme a dáme do misky s trochou oleje a kořením (viz jako třeba u předchozího receptu na burgery). Očistíme žampiony a nakrájíme je zhruba na čtyři silné plátky. Jablko omyjeme, z půlky odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenčí měsíčky.

2. Dáme vařit těstoviny - vždy je třeba alespoň 1 litr vody na 100 g těstovin + pořádně osolíme (voda na těstoviny by měla být slaná "jako moře").

3. Restujeme: Připravíme si grilovací pánvičku a nasucho ji rozehřejeme na vysokou teplotu. Položíme na ni plátek masa a z obou stran prudce opečeme. Poté maso položíme bokem na prkýnko a do pánvičky s výpečkem dáme jablka a žampiony (pokud je pánvička moc suchá, můžeme přidat ještě pár kapek oleje, ale rozhodně by to v něm nemělo plavat). Orestujeme a podlijeme malým množstvím vody, stáhneme plamen. Steak rozkrájíme na malé kousky a přidáme k jablkům a žampionům, na závěr posypeme trochou tymiánu.



4. Uvařené těstoviny scedíme, lehce propláchneme vlažnou vodou a dáme zpět do hrnce (už mimo sporák). Přidáme lžíci oliv.oleje a hrst lístků rukoly a dobře promícháme.

5. Servírujeme: Těstoviny s rukolou naložíme na talíř a nahoru dáme směs masa, jablek a žampionů. Případně je možné navíc posypat sýrem.

S čím nejčastěji děláte těstoviny?

1 komentář:

  1. Rukolu nemám ráda, ale i tak to vypadá strašně nádherně :)) Mňami :))

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...